40% támogatás családi házak felújítására

A 150 milliárd forintos támogatásból 2020-ig akár 3 millió ház újulhat meg - mondta Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára.

Jövő tavasszal nyújthatók be a korszerűtlen családi házak felújítására fordítható pályázatok. A jelenleg még kidolgozás alatt álló feltételek szerint a pályázati források az épületek hőszigetelésére, a nyílászárók cseréjére, illetve a villamos- és vízhálózatok felújítására fordíthatók, ezzel munkát teremtve az építőipar kis- és közepes vállalkozásai számára. A felújítás költségeinek 40%-a vissza nem térítendő uniós támogatásból finanszírozható, a szükséges önrész várhatóan 45% lesz. A fennmaradó 15% kamatmentes, vissza nem térítendő támogatásból származik majd, ezt a konstrukciót azonban még az EU-nak is jóvá kell hagynia. A finanszírozás részleteihez Szabó Zsolt hozzátette: a pályázatoknak három üteme lesz, amelyeket régiónként, egyenként 30-40 milliárd forintos támogatási kerettel fognak meghirdetni.

 

Az államtitkár részletesen ismertette a 2014 szeptemberében indult Otthon Melege Program eddigi pályázatait is. Az induláskor kiírt kazáncsere program 1 milliárd, a háztartási gép csere program 627 millió, a nyílászáró csere program pedig 1,1 milliárd forint keretösszeggel indult. A hűtő- és fagyasztógép csere programra fordított források megemelése után a támogatás összege meghaladta a 3 milliárd forintot. A már lezárult három alprogram eredményei: a kazáncserére 2 100, a háztartási gépek cseréjére közel 25 000, a nyílászárók cseréjére pedig 2 100 pályázó nyert támogatást. Szabó Zsolt kiemelte, hogy ezekben az esetekben a támogatás összege 50% volt, ami jóval magasabb az EU által korábban vállalt 30%-os aránynál.

 

A 4-60 lakásos társasházak energiatakarékos felújítására idén áprilisban kiírt pályázat már a negyedik volt a sorban. Ennek keretösszege 10 milliárd forint volt, és itt is a költség felére járt támogatás. A felhívásra 500 pályázat érkezett, az első 80 nyertessel most kötik meg a szerződést, összesen 12 ezer lakás felújítására futja a keretből. Az államtitkár hozzátette: még idén ősszel újabb pályázatot írnak ki a 60 lakásosnál nagyobb társasházak felújításának támogatására.

 

Az ötödik alprogram a mosógép csere támogatása volt, 500 millió forintos kerettel. A régiónkénti pályázaton már az első órákban elfogyott a pénz, a pályázatok száma meghaladta a 40 ezret.

 

Forrás: hvg.hu


Kérdése van? Forduljon hozzánk bizalommal vagy keresse az önhöz legközelebbi irodánkat!

Kérje visszahívásunkat vagy keressen minket az alábbi elérhetőségeken:

+36 1 796 31 80

Hasznosnak találta ezt a bejegyzést? Ossza meg ismerőseivel!


Küldje el a bejegyzést e-mailben

Hasznosnak találta ezt a bejegyzést?
Ossza meg ismerőseivel!


Küldje el a bejegyzést e-mailben

Ügyfeleink mondták

"Ha megtehetném, akkor javasolnám a 2018 év embere díjra Róbert Fülöp-Németh ingatlanost, akinek köszönhetően sikeresen lezártuk a soproni lakásvásárlás bonyolult, de mégis egyszerű ügyletét. Egy kellemes élmény ilyen becsületes, talpraesett és részletes helyismerettel rendelkező ingatlanossal dolgozni!"

— L. Csongor

Megkönnyítjük a keresést.
Ide fogjuk gyűjteni azokat az ingatlanokat, amiket már megnézett.

Ezután már könnyű lesz kiválasztani az Önhöz legjobban illő ingatlant.
A legjobb módszer a válogatáshoz!
Minden ingatlan mellett található egy icon:

Keresse a szivecskét majd Kattintson rá és ide tesszük a kiválasztott ingatlant.