A Föld Napja apropójából – Milyen is egy passzívház?

Egyre többet halljuk a passzívház kifejezést, és időről-időre láthatunk riportot olyanokkal, akik egy ideje ilyen házban élnek. De vajon mit is takar az, hogy passzívház? Aktuális cikkünkből kiderül.
A passzívház olyan épület, melynek belső klímája télen és nyáron egyaránt kellemes érzést biztosít hagyományos fűtési rendszer nélkül. Míg hazánkban gyakran az épületek állagmegőrzésére, felújítására sem jut elegendő pénz, addig például Ausztriában kifejezetten keresettek a forradalmi építészeti technológiák, olyannyira, hogy a közeljövőben kötelezővé is válhat az energiafogyasztást csökkentő építési módok alkalmazása.
 
Mitől passzív a passzív? 
 

Egy passzívházban minden elem - fal, padló, tető és ablakok -  hőszigetelő képességének összhangban kell lennie egymással, emellett fontos az épület tájolása, az alkalmazott anyagok minősége, egy a belső klímát biztosító, állandó friss levegőről gondoskodó hőszivattyús fűtési eljárás, és persze minél több, a természetből nyerhető energiaforrás – nap, szélenergia – kihasználása.  Rögtön eszünkbe juthat e pontnál, hogy „Rendben, de mikorra térül meg mindaz a plusz költség, amellyel egy ilyen épület kialakítása jár?” A válaszadásnál túl egyszerű lenne – és nem is feltétlenül igaz – ha abból indulnánk ki, hogy egy ilyen épület rezsije körülbelül mennyivel fog kevesebbe kerülni, mint egy „átlag” házé. Almát a körtével ugyebár… Tény és való, hogy ha passzívházat szeretnénk építeni, akkor az az első perctől kezdve meghatározza a kiválasztott anyagokat, elemeket és természetesen azok árait, viszont mivel az eredmény is teljesen más minőségű lesz ilyen esetben, így hosszútávon mindenképp érdemes ilyenben gondolkodnunk, ha van rá lehetőségünk. 
 
 
Mennyi az annyi? 
 

Persze jogos a felvetés, hogy jó, szán az ember több pénzt a passzívház megépítésére, de mit is kap érte pontosan cserébe? A válaszhoz például egy kutatással kerülhetünk közelebb, mely azt mondja: A passzívházak energiaigénye a mai új házak fűtési energiafelhasználásának alig 10%-a. Ez elég jól hangzik, és ha belegondolunk, hogy több tíz éven keresztül energiát és pénzt spórolunk meg, akkor rögtön megérthető, hogy mi az egyik fő oka annak, ha valaki házépítéskor vagy épp új otthon választáskor passzív ház mellett dönt. 
 
S ha már a Föld Napja ihlette e cikk létrejöttét, akkor szót kell ejteni egy a passzívház melletti másik fontos érvről: nevezetesen az Ökológiai lábnyomról, pontosabban annak méretéről, merthogy egy passzívházban élve sokkal kisebb lehet az ilyen típusú lábnyomunk. Ezt pedig nem csak aktuális pénzügyi egyenlegünkre, de unokáinkra gondolva is jó szem előtt tartani. 
 
S mielőtt csüggedni kezdenénk, hogy nem építhetünk passzív házat, és nincs is lehetőségünk ilyenbe költözni, fontos felhívni a figyelmet, hogy egy „átlagos” ingatlanban is figyelhetünk az Ökológiai lábnyomunk méretére például korszerű, jó hőszigetelő nyílászárók beszerzésével és/vagy a falak minél minőségibb hőszigetelésével. Illetve ha épp ingatlan vásárláson gondolkodunk, akkor sokat tehetünk a jó választás érdekében azzal, ha az egyes szóba jövő ingatlanok energetikai tanúsítványa alapján is hozzuk meg a döntést, melyből sok minden kiderül az adott ingatlan energiafelhasználásáról. Az energia tanúsítvány kapcsán bővebb infókat itt talál: http://smartingatlan.hu/ingatlan-szolgaltatasok/energetikai-tanusitvany 
 

Kérdése van? Forduljon hozzánk bizalommal vagy keresse az önhöz legközelebbi irodánkat!

Kérje visszahívásunkat vagy keressen minket az alábbi elérhetőségeken:

+36 1 796 31 80

Hasznosnak találta ezt a bejegyzést? Ossza meg ismerőseivel!


Küldje el a bejegyzést e-mailben

Hasznosnak találta ezt a bejegyzést?
Ossza meg ismerőseivel!


Küldje el a bejegyzést e-mailben

Ügyfeleink mondták

" Az első ajánlatnál az irodájukban mindenki kedves és tisztelettudó volt, kellemes volt a környezet és kiemelném Molnár Renáta kollégájukat is, akinek tanácsai szintén segítettek abban, hogy létrejött az üzlet! Ismétlem 3 nap alatt! Olyan pozitív tapasztalataim vannak Önökkel kapcsolatban, amelyet biztosan tovább fogok adni ismerőseimnek és ajánlani fogom Önöket! "

— B.János

Megkönnyítjük a keresést.
Ide fogjuk gyűjteni azokat az ingatlanokat, amiket már megnézett.

Ezután már könnyű lesz kiválasztani az Önhöz legjobban illő ingatlant.
A legjobb módszer a válogatáshoz!
Minden ingatlan mellett található egy icon:

Keresse a szivecskét majd Kattintson rá és ide tesszük a kiválasztott ingatlant.