A költözésnek nem kell ilyennek lennie

Leendő otthonunk megvásárlása után még hátravan egy fontos feladat: a költözés. Ezen a héten ahhoz adunk néhány tanácsot, hogy a nehéznek és hatalmasnak tűnő munka könnyebb legyen.
  • Írjunk listát a teendőkről. A tennivalók pontokba szedése segít a dolgok áttekintésében, és az idő beosztásában.
  • Még a pakolás megkezdése előtt szerezzünk be csomagolóanyagokat, eszközöket. Papírdobozok zsákok, címkék, vastag hegyű filcek, zsinór a kötözéshez, ragasztószalag.
  • A csomagolás megkezdése előtt lomtalanítsuk a lakást. Így csak azt kell becsomagolni, amire tényleg szükségünk lesz. Ezt célszerű még jóval a költözés előtt elvégezni, hogy legyen elegendő időnk rá. Pl. ha 6-8 hét van vissza a kiköltözésig, akkor 2-4 hetet célszerű szánni erre a feladatra, és 4 hetet a pakolásra. Ha azonban már csak 3-4 hét van a lakás összepakolására, akkor érdemes együtt elvégezni a selejtezést és a pakolást.
  • A lomtalanítás közben előkerült, tönkrement dolgokat dobjuk ki. A még használható, de feleslegesnek tűnő dolgokról döntsük el, hogy meg akarjuk-e tartani, esetleg el szeretnénk ajándékozni vagy kidobni.
  • Következhet a csomagolás. Haladjunk szobánként a dobozolással. Először a használaton kívüli dolgokat pakoljuk el minden helyiségben, mint például a szezonális ruházatot, sportfelszerelést, régebbi iratokat, amiket tárolni kell, fényképalbumokat, az elajándékozásra szánt holmikat.
  • A fontos dolgokat hagyjuk utoljára. Végül azokat a dolgokat pakoljuk el, amikre gyakrabban van szükség, de az elkövetkező hetekben nélkülözni tudjuk őket. Ilyenek például a könyvek, dvd-k, cd-k, magazinok. Legutolsó lépésként azokat a dolgokat csomagoljuk be, amiket a leggyakrabban használunk.

Egy módszer a dobozok használatához

Minden szobának adjunk egy színkódot: a dobozokat jelöljük meg színes papírral, post-it-tel vagy színes fóliával.

 

A színkódok mellett számozzuk meg a dobozokat pakolás közben: az 1-es dobozba kerüljenek minden helyiségben azok a dolgok, amik a legritkábban használatosak (pl: szezonon kívüli ruhák), a legmagasabb számú dobozba pedig azok, amire a leggyakrabban van szükség (pl. mikrosütő).

 

A költözés előtti napon jelöljünk ki egy dobozt, amibe a legszükségesebb és a legutoljára elpakolható holmik kerülnek. Ide tegyünk egy váltás ruhát a család minden tagjának, a személyes iratokat, tisztálkodó szereket, hálóruhákat, törölközőket, evőeszközöket, tányérokat.

 

Mit, mibe csomagoljunk?

Költözéskor nem mindegy, hogy mi kerül dobozba vagy zsákba. Jól csomagolással megkönnyítjük a költöztetők és a saját dolgunkat is.

 

Dobozok

Dobozban ajánlott szállítani:

  • könyveket;
  • vegyszereket (tisztítószereket) – a dobozra legyen ráírva, hogy vegyszer;
  • törékeny tárgyakat – a dobozra legyen ráírva, hogy törékeny;
  • száraz élelmiszereket – a dobozon jelöljük meg, hogy élelmiszer van benne.

Dobozokat kérhetünk a környékbeli üzletekből, ilyenkor arra érdemes figyelni, hogy hibátlan dobozokat válasszunk. Ez költséghatékony módja a dobozok beszerzésének. A dobozok ne legyenek túl nagyok, mert azokat nehéz mozgatni.

 

Költözéshez méretezett erős dobozokat vásárolhatunk akár a költöztető cégtől, vagy üzletből, esetleg az internetről. Ez esetben azonban számolni kell a felmerülő költségekkel, és mérlegelnünk kell, hogy belefér-e a költözésre szánt anyagi keretbe.

 

Zsákok

Ruha, lakástextil, párnák szállítására használhatók. Erős zsákokat érdemes beszerezni, a mindennapi használatú szemeteszsákok könnyen elszakadhatnak.

 

Praktikus megoldás a vákuumos zsákok használata. Több méretben kaphatók, a belepakolás után pedig porszívóval egyszerűen ki kell szívni belőlük a levegőt, így a ruhák, ágyneműk és párnák harmad annyi helyet foglalnak el.

 

További tippek

  • Romlandó élelmiszerek: Ha maradt még romlandó étel a hűtőben, akkor azt a bevásárlóközpontokban vásárolható hűtőtáskában vagy zacskóban vigyük át az új lakásba.
  • Bútorok: A lapra szerelt állapotban vett bútorokat szétszerelve ajánlott szállítani, mert nem arra lettek tervezve, hogy lépcsőházakban cipeljék, és teherautóban zötykölődjenek.
  • Költözés után: Ellenőrizzük le, hogy minden doboz megérkezett-e, és minden bútor sértetlen-e. A legszükségesebb tárgyakat tartalmazó doboz után a legmagasabb számú dobozokkal kezdjük a kipakolást, mert ezekben vannak a gyakrabban használt holmik.

 

Forrás: Rendteremto.hu, kép forrása: meelheimsmoving.com


Kérdése van? Forduljon hozzánk bizalommal vagy keresse az önhöz legközelebbi irodánkat!

Kérje visszahívásunkat vagy keressen minket az alábbi elérhetőségeken:

+36 1 796 31 80

Hasznosnak találta ezt a bejegyzést? Ossza meg ismerőseivel!


Küldje el a bejegyzést e-mailben

Hasznosnak találta ezt a bejegyzést?
Ossza meg ismerőseivel!


Küldje el a bejegyzést e-mailben

Ügyfeleink mondták

"Kedves Katalin! Örülök, hogy megismertem. Az együttműködés kapcsán jó benyomást tett ránk, nagyon megbízható, rugalmas, kedves, segítőkész volt a dolog végéig. Bátran merem ajánlani mindenkinek, aki kapcsolatba kerül vele. Gyors, pontos, rugalmas, dicséretre méltó embert ismertem meg Katában és Attilában! Köszönet nekik! Jó munkát, erőt, egészséget kívánok!"

— K.Lászlóné

Megkönnyítjük a keresést.
Ide fogjuk gyűjteni azokat az ingatlanokat, amiket már megnézett.

Ezután már könnyű lesz kiválasztani az Önhöz legjobban illő ingatlant.
A legjobb módszer a válogatáshoz!
Minden ingatlan mellett található egy icon:

Keresse a szivecskét majd Kattintson rá és ide tesszük a kiválasztott ingatlant.