A zártkert eladás és vásárlás új szabályai

2015. november 30. napjától lép hatályba a Földforgalmi törvény új rendelkezése, aminek értelmében lehetővé válik a zártkerti ingatlanok művelés alóli kivonása, ezáltal azok kifüggesztés és jóváhagyás nélküli adásvétele.

A Magyar Közlöny 2015. évi 162. számában 2015. október 30. napján jelent meg a földművelésügyi miniszter 67/2015 (10.30.) FM. rendelete, amely lehetővé teszi a fent említett könnyítést.

 

A 2015. évi XLIV. törvény alapján a tulajdonos a zártkerti ingatlanok esetében 2016. december 31-ig kérheti az ingatlan-nyilvántartásban zártkertként nyilvántartott ingatlana művelési ágának művelés alól kivett területként történő átvezetését.

 

Azáltal, hogy a kivett zártkert kikerül a Földforgalmi törvény hatálya alól, a belterületi ingatlanokéval azonos módon lehetséges az eladása és megvásárlása. Egyúttal ügyvéd által elkészített adásvételi szerződéssel bejegyezhetővé válik az ilyen, zártkerti ingatlanok adásvétele.

 

Ehhez csupán arra van szükség, hogy a tulajdonos eladó az illetékes járási földhivatalnál kérje a kivett zártkerti átminősítést.

 

Újdonság továbbá, hogy nemcsak a felépítménnyel (épülettel) rendelkező zártkertet lehet ily módon átminősíteni, hanem a felépítmény nélkülit is. Amennyiben ilyen található az ingatlanon, abban az esetben a fennálló épület fő rendeltetésének jellege is feltüntetésre kerül az ingatlan-nyilvántartásban.

 

Az átvezetés a zártkerti ingatlan meghatározott részére is kérhető, ez esetben a zártkerti ingatlant meg kell osztani. Közös tulajdon esetén a tulajdonostárs által benyújtott kérelemhez csatolni kell a többi tulajdonostárs hozzájáruló nyilatkozatát is.

 

Az átvezetéshez szükséges földhivatali eljárás díjmentes.

 

Európai uniós tagállami állampolgárok, mint külföldi vásárlók a magyar személyekkel azonos módon szerezhetnek zártkertet.

 

Az adminisztrációs könnyítéseken túl a kivett zártkertté átminősített terület vásárlásánál nem érvényesül az elidegenítésre vonatkozó, maximum 1 hektárig (10.000 m2-ig) történő korlátozás, hiszen az adásvételi szerződés ebben az esetben nem a Földforgalmi törvény szabályai szerint jön létre, így az 5 éves elidegenítési tilalmi kötelezettség sem vonatkozik a területre, valamint a művelési kötelezettség sem.

 

Fontos hangsúlyozni, hogy az új jogszabály adta lehetőséggel csak 2016. december 31. napjáig élhetnek a zártkerti ingatlan tulajdonosok. Ez a határidő jogvesztő, tehát ha a művelés alól kivett zártkertté nem minősítik át a zártkerti ingatlanukat, később ezt már nem tehetik meg, és ezáltal a Földforgalmi törvény szabályai szerint kell eljárni a zártkerti ingatlanuk esetében is, azaz kb. fél év időtartamú jóváhagyási eljárással adható csak el – kifüggesztés és elővásárlási joggyakorlás mellett.


Kérdése van? Forduljon hozzánk bizalommal vagy keresse az önhöz legközelebbi irodánkat!

Kérje visszahívásunkat vagy keressen minket az alábbi elérhetőségeken:

+36 1 796 31 80

Hasznosnak találta ezt a bejegyzést? Ossza meg ismerőseivel!


Küldje el a bejegyzést e-mailben

Hasznosnak találta ezt a bejegyzést?
Ossza meg ismerőseivel!


Küldje el a bejegyzést e-mailben

Ügyfeleink mondták

"Nagyon sokat köszönhetünk a Podmaniczky iroda munkájának, közvetlen, megnyugtató és szakmai alapossággal párosult értékesítői stílusának. Csak gratulálni tudunk SMART INGATLAN-nak, ha Hozzájuk hasonló, az Ő felkészültségüket megközelítő munkatársai vannak. Munkájuk alapján ajánljuk ismeretségi körünkben az Önök szolgáltatását és az irodát. Üdvözlettel"

— T.Erik

Megkönnyítjük a keresést.
Ide fogjuk gyűjteni azokat az ingatlanokat, amiket már megnézett.

Ezután már könnyű lesz kiválasztani az Önhöz legjobban illő ingatlant.
A legjobb módszer a válogatáshoz!
Minden ingatlan mellett található egy icon:

Keresse a szivecskét majd Kattintson rá és ide tesszük a kiválasztott ingatlant.