Áprilisi lakásmustra

Az előző hónapban is folytatta szárnyalását az ingatlanpiac, hiszen több mint 12 ezer lakás kelt el. Igaz, hogy a megelőző hónapokhoz képest apróbb csökkenés történt, ám ez a szezonalitással magyarázható.
Idén eddig 44 ezer ingatlant adtak el, ami lényegesen nagyobb szám a tavalyihoz képest, hiszen 2014-ben ebben az időszakban csupán 27-28 ezer lakás cserélt gazdát.
 

A panellakások között is nagy volt a kereslet, vidéken átlagosan 145 ezer Ft/m2 áron keltek el, Pesten 228 ezer, Budán pedig 296 ezer volt az átlagár. A téglalakásoknál már nagyobb szórást figyelhetünk meg, míg Kelet-Magyarországon 158, addig nyugaton 181, Pesten pedig 260 ezerért vásárolták a lakásokat. Buda és a Belváros magasan kiemelkedik e téren is, hiszen előbbi esetében 357, utóbbinál pedig 400 ezer forintért vitték az ingatlanokat.
 
Kiváltképpen nagy népszerűségnek örvend a fővárosban a XIII. kerület, hiszen a keresések alapján minden ötödik potenciális vásárló szívesen költözne erre a környékre. De populáris még a VI., VII., XI., és XIV. kerületek is előkelő helyen végeztek e szempontból, ugyanis a leendő vevők legalább 18%-a ezeket a területeket is erőszeretettel választja.
 
Érdemes kitekintést tennünk az ingatlanok alkuképességére is. Áprilisban a vevők a vidéki családi házakra tudtak a legjobban alkudni, átlagban 10%-ot. Ugyanerre a típusra Pest Megyében már csak 7-et, a fővárosban pedig 6%-ot. A tégla- és a panellakások esetében vidéken egységesen 5% vevői alkura volt lehetőség. Budapesten a téglalakásokra 4%-os átlagos alku jutott, a panelekre mindössze 2%. Ez utóbbinál az alkut megelőző árcsökkentés is rendkívül csekély mértékű volt, mindössze 1%, vagyis ezek árát már elsőre sikerült megfelelően eltalálni.
 
A budapesti vevők között továbbra is igen magas a befektetési céllal vásárlók aránya. A Duna House elemzése szerint a teljes piac harmadát teszik ki, áprilisban közel 20,5 milliós vásárlói átlaggal. Nem sokkal volt kisebb azoknak az aránya, akik első lakásukat vásárolták meg, ez 29% volt, és ők 13 millió forint körül kerestek maguknak ingatlant. 
 
Vidéken három nagyobb vevői kört lehet elkülöníteni, egyenként kb. 23%-os piaci aránnyal. Az első csoport a nagyobb lakásba vagy házba költözők, a befektetők és az elsőlakás vásárlók. Közülük természetesen a nagyobbra váltók költöttek átlagban a legtöbbet, hiszen itt az igény a közel 100 négyzetméteres lakás volt, így 14,7 millió körül költöttek lakásonként. A befektetők vevői átlaga 9,4 millió, az első lakásukat vásárlóké 8,7 millió volt.
 

Érdekes adatokat olvashatunk a lakáseladásokat illető motivációkról is. Budapesten tízből négyen azért adták el ingatlanjukat, mert nagyobba szerettek volna költözni. Ők átlagban 53 négyzetméteres lakásaiktól váltak meg, még pedig 16 millió forint fölött. Nagyjából minden ötödik eladó örökölt ingatlant adott el, vagy szeretett volna kisebbre váltani. Bár a „forintosítás” megkezdődött a bankoknál, áprilisban mégsem volt nagy a végtörlesztés miatt eladók aránya, mindössze 2%. Vidéken ugyancsak 2% volt ez az arány. Itt a legtöbben, a teljes vidéki piac 38%-ban a nagyobba költözés motiválta az eladókat. Örökölt ingatlanjukat a piac 29%-ában adtak el, átlagban 7,7 millió forint fölött. Kisebb lakásba az eladók 18%-a szándékozik költözni, ők 105 négyzetméteres lakásaikra találtak vevőt, átlag 16,4 millió körül.
 
A Duna House a vásárolt lakások méreteire vonatkozóan is tudott statisztikákkal szolgálni. Vidéken áprilisban a vevők 46%-a vásárolt 40-60 négyzetméter közötti lakást, és kb. minden ötödik választott 60-80 m2 között. Az itt zajló tranzakciók több mint fele esett 5-10 millió forint közé, ötöde pedig 10-15 között bonyolódott. Pest megyében 5-10 között csak az adás-vételek 38%-a zajlott, többnyire ennél drágábban vásároltak inkább. Legkedveltebb méret itt is a 40-60 m2 közötti volt, de a vételek negyede itt már a 100 m2 fölöttiekben zajlott. Budán minden harmadik eladott lakás volt 40-60 négyzetméter közötti, és nem sokkal kevesebb, 28% esett a 60-80 m2-es lakások méretsávjába. Beszédes adat, hogy míg 2014. áprilisában a legnagyobb forgalom (20%) a 150-200 ezer Ft/m2 közé eső ingatlanoknál volt, addig idén áprilisban már a tranzakciók 27%-a a 400 ezer Ft fölöttiekre esett. Pesten is hasonló jelenség figyelhető meg, de homogénebb a drágák eloszlása. Ezzel együtt itt is 3-ról 11%-ra nőtt a 400 ezer Ft/m2 árú lakások piaca – áll a Duna House legfrissebb Barométerében.
 

Kérdése van? Forduljon hozzánk bizalommal vagy keresse az önhöz legközelebbi irodánkat!

Kérje visszahívásunkat vagy keressen minket az alábbi elérhetőségeken:

+36 1 796 31 80

Hasznosnak találta ezt a bejegyzést? Ossza meg ismerőseivel!


Küldje el a bejegyzést e-mailben

Hasznosnak találta ezt a bejegyzést?
Ossza meg ismerőseivel!


Küldje el a bejegyzést e-mailben

Ügyfeleink mondták

" Az első ajánlatnál az irodájukban mindenki kedves és tisztelettudó volt, kellemes volt a környezet és kiemelném Molnár Renáta kollégájukat is, akinek tanácsai szintén segítettek abban, hogy létrejött az üzlet! Ismétlem 3 nap alatt! Olyan pozitív tapasztalataim vannak Önökkel kapcsolatban, amelyet biztosan tovább fogok adni ismerőseimnek és ajánlani fogom Önöket! "

— B.János

Megkönnyítjük a keresést.
Ide fogjuk gyűjteni azokat az ingatlanokat, amiket már megnézett.

Ezután már könnyű lesz kiválasztani az Önhöz legjobban illő ingatlant.
A legjobb módszer a válogatáshoz!
Minden ingatlan mellett található egy icon:

Keresse a szivecskét majd Kattintson rá és ide tesszük a kiválasztott ingatlant.