Egyre jobb üzlet a lakáseladás

Budapest egyes kerületeiben és Győr-Moson-Sopron megyében is töretlenül pörög a lakáspiac az ingatlanhirdetők szerint.
Az adatok alapján 2014-ben 10%-ot meghaladóan emelték a lakásárakat a hirdetők több kerületben és kistérségben. az adatok alapján 2014-ben 10%-ot meghaladóan emelték az árakat a hirdetők. A nagy kérdés persze az, hogy hol lehet emelkedés vége. 
 
Egy meghirdetett ingatlant ritkán adnak el a hirdetésben szereplő áron, a vevőnek az ingatlan típusától, az ingatlan elhelyezkedésétől, a régió fejlődési lehetőségeitől függően más-más alkupozíciója van, de az alkudozás folyamán természetesen a vételár az eladó beleegyezésétől, így tehát az eladó lehetőségeitől is függ. Az alku kiinduló pontja a kínálati ár, amelyet a hirdetésben rögzítenek.
 
Meddig emelik az árat a hirdetők?
 
Az Otthontérkép adataiból kiderül, hogy Budapesten az értékesítési árak mellett a kínálati árak is növekedtek 2013-ról 2014-re, bizonyos kerületekben 10% közeli és azt meghaladó növekedés volt mérhető a kínálati árat illetően.
 

 
A legnagyobb árnövekedés a IX. kerületben volt tapasztalható, itt 12%-ot meghaladóan emelték az eladók az átlag, hirdetésekben szereplő négyzetméterárat. Több mint 5%-kal emelkedtek a kínálati árak további hat kerületben, ötben pedig stagnáltak, ezekben 0-1% között volt az árváltozás. 
 
Az értékesítési és kínálati árak változását mutató adatokból az is kiderül, hogy a kínálati árak egyes kerületekben kétszer-háromszor gyorsabban növekedtek 2014 évre vonatkozóan. Az ezekben a kerületekben (pl. IX., XIII., XIV.) található ingatlanok iránt megélénkült a kereslet.
 
A piacon tapasztalható, hogy főleg a jó állapotú, 50-100 négyzetméter alapterülettel rendelkező ingatlanokra hatalmas a kereslet és ezt a keresletbővülést az eladók is érzékelik, sőt az áremeléssel közvetlenül reagálnak is rá.
 
Az is jól látszik, hogy a speciálisabb vevői kört kiszolgáló V., XII., II. kerületekben a kínálati árak kis mértékben változtak csak 2014-re, amiből arra lehet következtetni, hogy az itt található ingatlanokra a kereslet stabil maradt az elmúlt évek során és az amúgy is magasabb kínálati árak további növelésre az eladóknak már nem volt tere.
 
Országosan más a helyzet
 
Ha a az Otthontérkép adatait tovább vizsgáljuk, az látszik, hogy Budapesten kívül elsősorban a nyugat-magyarországi megyékben, valamint az Alföldön növekedtek érdemben a kínálati árak. A Balatont körül ölelő megyékben a balatoni vonzáskörzetbe tartozó kistérségek árnövekedése eredményezi a megyei árak növekedését. Győr-Moson-Sopron megye és Bács-Kiskun megy esetén a kínálati árak növekedésének oka, hogy a régiók népszerűsége, fejlettsége nő (autógyárak, fejlesztések), ami az eladókat az árak növelésére ösztönözte.
 

 
Bizonyos területeken azonban az értékesítési árakon túl a kínálati árak is csökkentek. A Kelet-Magyarország régióban illetve Baranya megyében az ingatlanok iránti kereslet nem élénkült 2014-ben, így az eladók az árakat csökkenteni kényszerülnek. 
 
Az adatokból kiderül, hogy országos szinten a kínálati árak jobban együtt mozogtak az értékesítési árakkal. Néhány megyétől eltekintve a kínálati árak közel azonos mértékben csökkentek vagy növekedtek a megyére jellemző átlagos értékesítési árakkal, tehát a piac gyorsan reagált a változásokra.
 
Forrás: Portfolio.hu

Kérdése van? Forduljon hozzánk bizalommal vagy keresse az önhöz legközelebbi irodánkat!

Kérje visszahívásunkat vagy keressen minket az alábbi elérhetőségeken:

+36 1 796 31 80

Hasznosnak találta ezt a bejegyzést? Ossza meg ismerőseivel!


Küldje el a bejegyzést e-mailben

Hasznosnak találta ezt a bejegyzést?
Ossza meg ismerőseivel!


Küldje el a bejegyzést e-mailben

Ügyfeleink mondták

"Ha megtehetném, akkor javasolnám a 2018 év embere díjra Róbert Fülöp-Németh ingatlanost, akinek köszönhetően sikeresen lezártuk a soproni lakásvásárlás bonyolult, de mégis egyszerű ügyletét. Egy kellemes élmény ilyen becsületes, talpraesett és részletes helyismerettel rendelkező ingatlanossal dolgozni!"

— L. Csongor

Megkönnyítjük a keresést.
Ide fogjuk gyűjteni azokat az ingatlanokat, amiket már megnézett.

Ezután már könnyű lesz kiválasztani az Önhöz legjobban illő ingatlant.
A legjobb módszer a válogatáshoz!
Minden ingatlan mellett található egy icon:

Keresse a szivecskét majd Kattintson rá és ide tesszük a kiválasztott ingatlant.