Egyre többen vesznek lakást

Nyáron élénkült az ingatlanpiac, de az árak továbbra is nagyon alacsonyak. Nézzük a részleteket.

Egyre többen vesznek lakást

 
Vidéken sokkal olcsóbbak a lakások, mint Budapesten, és a panel tulajdonosaknak többet kell várni egy vevőre. Inkább befektetési céllal vásárolnak ingatlant, ami az alacsony árak miatt logikus lépés.
 
Ha nem törik meg a vásárlási kedv és továbbra is növekszik a kereslet az ingatlanok iránt, akkor a válság kirobbanása óta a legjobb évet zárhatja a piac. Az ingatlanok ára azonban továbbra is alacsony. Nyugat- és Kelet-Magyarországon 122 ezer forintos négyzetméterenkénti áron vásárolnak pannellakásokat, míg Pesten 180 ezer forint az átlag a Duna House adatai alapján. Az Otthon Centrum adatai alapján Tatabányán  és Békéscsabán 110 ezer forint alatt volt a négyzetméterár az év első felében. Szolnokon az átlag 117 ezer forint volt. Szekszárdon és Pécsen megközelítette a 130 ezer forintot, Egerben a 150 ezeret, Kecskeméten pedig a 160 ezer forint volt egy négyzetméter átlag ára.
 
Auguztusban a Duna House elemzése alapján a keleti országrészben a téglaépítésű lakásokért 144 ezer forintot adtak, nyugaton pedig 164 ezerért lehetettet hozzá jutni egy négyzetméterért. A fővárosban ennél drággában lehetett kapni lakásokat, a pesti kerületekben 232, a belvárosban 311, a budai részen pedig 340 ezer forintos négyzetméterenkénti áron értékesítették az ingatlanokat.
Vidéken átlagosan 6,5 millió forintért vásároltak meg egy panellakást, függetlenül attól, melyik országrészben talált gazdára az ingatlan. Keleten a téglalakások  7,5 millió forintért keltek el, nyugaton viszont 8,9 milliót is adtak érte. A panellakások tulajdonosainak majdnem fél évet kell várni arra, hogy vevőt találjanak eladó lakásukra. A téglalakásoknál ez az időtartam a keleti országrészben 136, nyugaton pedig 145 nap.
 
Az ingatlanok árából leginkább a családi házak esetében lehetett a legtöbbet alkudni. Budapesten az eladó átlagosan 14% csökkentette az árat az első elgondolásához képest, Pest megyében 18%, vidéken pedig 16% vitték lejjebb az árakat. Budapesten a panelek árát 6%, a téglalakásokét pedig 7%-kal  tudták lealkudni a vevők. Vidéken ez az arány mindkét esetben nagyobb, 9%-os  volt.
 
A Duna House felmérései szerint már nyár közepén is erős volt a befektetői jelenlét Budapesten, de az augusztusi adatok egészen kimagaslóak. „A megkérdezettek 36% nyilatkozott úgy, hogy ilyen céllal vásárolta az ingatlant, átlagosan 15,5 millió forintot költöttek és 55 négyzetméter körüli lakást választottak” – írja az elemzés. A második legnagyobb csoport 32%-kal az első lakást vásárlóké volt, ők átlagosan 10,5 millióért vásároltak.
Vidéken a befektetői céllal vásárolt ingatlanok, csak a harmadik legnagyobb csoportot alkották, 20%-os aránnyal, az eladási áruk átlagosan pedig 8 millió forint körül alakult. A legnagyobb csoport vidéken az első lakást vásárlóké lett (29%), a második pedig a nagyobba költözőké (24%), akik 100 négyzetméter körüli lakásra cserélték meglévő lakásukat.
 
Egy másik statisztikából kiderül, hogy 14 millió forintért vásároltak lakást vidéken a felsővezetők, miközben a tanulók ennek feléért, 7 millióért. A középvezetők  átlagosan 11, a beosztottak 9,4, a nyugdíjasok pedig 8,3 millió forintért tudtak lakást vagy ingatlant vásárolni, ebből jól látszik a csoportok közötti jövedelmi különbség. A felsővezetők 100 négyzetméternél nagyobb, míg a tanulók 50 négyzetméternél kisebb lakást vásároltak vidéken.
 
 

Jól teljesít az agglomeráció is

 
Az Otthon Centrum elemzései alapján a főváros és környékbeli településeken, illetve országszerte érezhető, hogy egyre több az ingatlankereső. A javuló várakozások az agglomerációs piacot is elérték, a bővülő kereslet mindegyik agglomerációs területen tapasztalható. Sokan a korábban elhalasztott vásárlását valósítja most meg, de több most az első lakását is megvásárló.
Szentendrén és környékén a fiatal, kisgyermekes családok 20-30 millió forint körül keresnek családi házakat, a tehetősebbek, akár 40 millió forintig is elmennek. A fellendülés Érden is érezhető, szinte minden ingatlantípus iránt komoly kereslet mutatkozik.
 
Vác, Göd és Dunakeszi térségében van kereslet a felújítandó házakra, amelyeket 6-12 millió között kínálnak, de szinte biztos, hogy költeni kell még rájuk. Dunaharasztiban a 10-15 milliós házak a legnépszerűbbek, legyenek ikerházak, sorházak, vagy családi házak. A keresők néha 20 millió forintig is elmennek az új otthonra szánt összeg tekintetében.
 
Forrás: vg.hu
 

Kérdése van? Forduljon hozzánk bizalommal vagy keresse az önhöz legközelebbi irodánkat!

Kérje visszahívásunkat vagy keressen minket az alábbi elérhetőségeken:

+36 1 796 31 80

Hasznosnak találta ezt a bejegyzést? Ossza meg ismerőseivel!


Küldje el a bejegyzést e-mailben

Hasznosnak találta ezt a bejegyzést?
Ossza meg ismerőseivel!


Küldje el a bejegyzést e-mailben

Ügyfeleink mondták

"Tisztelt Ingatlaniroda! Ezúton is szeretném megköszönni, hogy az ingatlaniroda mindenben segít és nagyon rövid időn belül sikerült eladni lakásomat! Konkrétan 3 nap alatt!!! Ez kiemelkedő teljesítmény, főleg ha azt nézem, hogy kb. 7 héten keresztül hirdettem több iroda által is, melyre jött természetesen nagyon sok érdeklődő, de Önök hozták a befutót!"

— B.János

Megkönnyítjük a keresést.
Ide fogjuk gyűjteni azokat az ingatlanokat, amiket már megnézett.

Ezután már könnyű lesz kiválasztani az Önhöz legjobban illő ingatlant.
A legjobb módszer a válogatáshoz!
Minden ingatlan mellett található egy icon:

Keresse a szivecskét majd Kattintson rá és ide tesszük a kiválasztott ingatlant.