Éledezik a budapesti lakáspiac

Egyre többen keresnek ingatlant - röviden így lehetne összefoglalni a főváros környéki települések lakáspiaci trendjeit. Részletek a cikkben:
Országszerte érezhető, hogy az emberek, családok bizalma visszatért, és egyre többen vásárolnak újra ingatlanokat. Az agglomerációs piacot is elérték a javuló várakozások, mindenhol növekedett és bővült a kereslet. Egyre többen vásárolnak befektetési szándékkal, esetleg kiadás céljából, illetve annak reményében, hogy felújítás után magasabb áron remélik értékesíteni az ingatlant. Az Otthon Centrum legújabb elemzéséből kiderül, sokan most valósítják meg a korábban elhalasztott ingatlan vásárlást, illetve több most az első lakását megvásárló is.
 
Évek óta fagyos a hangulat...
 
A 2008-ban kezdődő gazdasági válság a fővárosi agglomeráció piacát igen komolyan befolyásolta. Országos szinten 2008-ról 2013-ra 42%-kal csökkent a forgalom, még a fővárosban 52%-os volt a visszaesés. Az agglomeráció nem mutat homogén képet, minden területen az országos átlagnál nagyobb visszaesést mutatott. Az adásvételek száma a nyugati és északnyugati területeken ennél kisebb mértékben csökkent. Az egyes szektorok közötti eltérések hatterében többek között az áll, hogy a területeken lévő vevőkört is eltérő módon érintette a válság.
 
Az agglomeráció nagyobb kitettségét az is mutatja, hogy a lakásállományra vetített éves forgalom nagyobb mértékben esett vissza, mint az országos átlag. A tavalyi évben a legélénkebb piac a keleti-, déli-, valamint az északkeleti szektorokban volt jellemző. Az agglomerációs piacnak tehát van honnan felkapaszkodnia.
 
...az idén olvadásnak indult
 
Várhatóan 2014-ben következik be a várva várt fellendülés, az Otthon Centrum tapasztalata szerint, szinte kivétel nélkül nőtt minden szektorban az érdeklődők, ingatlant keresők/vásárlók száma, ami megmutatkozik az adásvételek emelkedésében. Az idei év első felében a forgalombővülés a 10%-ot meghaladja, a tavalyi első 6 hónaphoz képest, és bár nem olyan számottevő, mint a fővárosban, így is a nagyszámú érdeklődök bizakodásra és jövőbeli fellendülésre adhat okot. "Az agglomerációs piac ismét erőre kapott, az északnyugati szektorban például korábban kevésbé keresett településeken is komoly keresletet tapasztalunk, a fővárosból is egyre többen érdeklődnek zöldövezeti ingatlanok iránt" - mondta Kühne Kata, az Otthon Centrum ügyvezető igazgatója. - "A nagyobb agglomerációs városokban a "helyben költözések" is felélénkültek, sokan évek óta halogatott vásárlásaikat valósítják meg most. Gyakran találkozunk első lakásukat vásárlókkal."
A vevői alkupozíciók romlása is jelzi a kereslet élénkülését. 2014 első félévében Pest megyében a teljes árengedmény átlagos mértéke - amit az eladóknak a sikeres értékesítés érdekében adniuk kellett - 1,5 százalékponttal kisebb, mint 2013 első felében. 2014 első hat hónapjában átlagosan 16 százalék volt a teljes árengedmény mértéke, ebből 10% volt a vevő által elért tényleges áralku, a maradék 6% pedig még a hirdetési időszakban tett kínálati árcsökkentés.
 
Háttérbe szorultak az ingázás jelentette problémák, hátrányok, hiszen ismét megjelentek a fiatal családok kisgyermekekkel, akik a városi nyüzsgést szeretnék a jobb levegőt kínáló, természethez közelibb területekre, életre cserélni. Az ingázás okozta nehézségekre remélhetőleg a Budapest-Esztergom vasútvonal fejlesztésének befejezése hozhat enyhülést a nyugati szektor lakóinak számára.
 
Mit keresnek?
 
Szentendrén és környékén a fiatal, kisgyermekes családák 20-30 millió forint értékben keresnek házakat, a kicsit tehetősebbek, akár 40 millió forintot is hajlandóak áldozni új családi házuk megvásárlásáért.Az alsóbb kategóriára is van kereslet, 10-15 millió forint értékben, viszont ezek általában felújítást igényelnek.
 
Érden is érzékelhető az ingatlanpiac fellendülése, szinte minden ingatlantípusra nagy a kereslet. 50-60 négyzetméteres lakásokat keresnek kiadási céllal befektetők, itt is jellemző, hogy az olcsóbb 8-12 milliós házakat vásárolnak, majd a felújítás után azonnal túladnak rajta. Érden van kereslet arra is, hogy telkeket kínálnak a vevő kívánsága alapján megépített új családi házzal.
Budaörsön is elsősorban befektetési szándékkal vásárolnak panellakásokat, melyeket felújítás után kiadnak bérlőknek. A településen a középárkategóriába számító 20-30 millió forintos családi házak a legkeresetebbek.
Solymáron viszont 30 millió forint körül kínálnak házakat, a kínálat viszont meglehetősen szűkös, ezért egyre többen keresnek inkább építési telket is 10 millió forint körüli áron. A keresletbővülés Solymáron és a környező településeken is érezhető, a nyári hónapok a szokásosnál élénkebbek voltak. A környék nagy vonzereje, hogy a II. kerülethez képest jóval olcsóbban lehet hasonló adottságú zöldterületi ingatlanokhoz jutni.
Vác, Göd és Dunakeszi térségében is van kereslet a felújítandó házakra, amelyeket 6-12 millió között kínálnak, de szinte biztos, hogy ezeket fel kell majd újítani. Befektetők körében sem ritka, hogy olcsóbb ingatlanokat vásárolnak meg, majd értéknövelő felújítás után drágábban próbálják meg eladni őket. 6-8 millió forint értékben Vácon és Dunakeszin a kisebb garzonok is keresettek. A nagyobb agglomerációs városokban a kiadási célú vásárlások is megnövekedtek, többen próbálják így a bankbetétből felszabadított pénzüket jobb kondíciók mellett fialtatni.
Dunaharasztiban a legnépszerűbb házak közé tartóznak, az ikerházak, sorházak és a családi házak, melyeket már akár 10-15 millió forintért meglehet vásárolni. A fellendülés itt is érezhető volt az elmúlt hónapokban. Viszont itt a bérleti piac igen alacsony, emiatt nem ritka, hogy a tulajdonos már 2 hét alatt kitudja adni az ingatlanát.
Gödöllőn is megélénkült az ingatlan piac, 6-12 millió forint között keresnek lakásokat, melyeket gyakran kiadási céllal vásárolnak meg. A családi házakért átlagosan 12-20 millió forintért lehet hozzá jutni. Az alacsony árakat és a jó hitelkondíciókat kihasználva most egyre többen valósítják meg a korábban elhalasztott vásárlásokat.
Gyömrőt a folyamatos fejlesztések teszik egyre kívánatosabbá, az idei évben ezen a településen is érezhetően több a lakást kereső, akiket az olcsó hitelek is segítenek. Van kereslet az újépítésű lakásokra is, 10-12 millió forint értékben keresnek legtöbben lakásokat.
Pécelen is a 15 millió forintért kínált házakat keresik leginkább, de nem ritka, hogy akár 20 millió forintot is szánnak egy családi ház megvásárlására.
 
Forrás: www.portfolio.hu
 

Kérdése van? Forduljon hozzánk bizalommal vagy keresse az önhöz legközelebbi irodánkat!

Kérje visszahívásunkat vagy keressen minket az alábbi elérhetőségeken:

+36 1 796 31 80

Hasznosnak találta ezt a bejegyzést? Ossza meg ismerőseivel!


Küldje el a bejegyzést e-mailben

Hasznosnak találta ezt a bejegyzést?
Ossza meg ismerőseivel!


Küldje el a bejegyzést e-mailben

Ügyfeleink mondták

"Kedves Katalin! Örülök, hogy megismertem. Az együttműködés kapcsán jó benyomást tett ránk, nagyon megbízható, rugalmas, kedves, segítőkész volt a dolog végéig. Bátran merem ajánlani mindenkinek, aki kapcsolatba kerül vele. Gyors, pontos, rugalmas, dicséretre méltó embert ismertem meg Katában és Attilában! Köszönet nekik! Jó munkát, erőt, egészséget kívánok!"

— K.Lászlóné

Megkönnyítjük a keresést.
Ide fogjuk gyűjteni azokat az ingatlanokat, amiket már megnézett.

Ezután már könnyű lesz kiválasztani az Önhöz legjobban illő ingatlant.
A legjobb módszer a válogatáshoz!
Minden ingatlan mellett található egy icon:

Keresse a szivecskét majd Kattintson rá és ide tesszük a kiválasztott ingatlant.