Most szinte minden lakást el lehet adni?

Sokkal könnyebben lehet lakást eladni, mint egy-két éve, ugyanis felére csökkent az átlagos áralku mértéke, az értékesítési idő pedig 6-8 hónapra rövidült.

Az ingatlanpiac fellendülésének, a forgalom folyamatos bővülésének köszönhetően egyre több olyan eladó jelenik meg a hazai ingatlanpiacon, aki az elmúlt években inkább halogatta az ingatlan értékesítését - állítják tapasztalataik alapján az OTP Ingatlanpont országos ingatlanközvetítő-hálózat szakértői. Számos olyan trend érzékelhető jelenleg a piacon, amely miatt most nemcsak az ingatlanvásárlásra, hanem az értékesítésre is jó lehetőség mutatkozik, azonban sokan vannak, akik mégis kivárnak.

 

Az elmúlt egy-két évben a korábbi 10 százalék körüli értékről 5 százalékra csökkent az átlagos áralku, azaz egy előzetesen jól meghatározott árból már lényegesen kevesebbet kell engednie az eladónak ahhoz, hogy értékesíteni tudja az ingatlanát, mondta az OTP Ingatlanpont értékesítési vezetője. Bodnár Balázs. Az átlagos értékesítési idő is lerövidült, a korábbi akár egy évről átlagosan 6-8 hónapra, azaz jóval gyorsabban cserélnek gazdát az ingatlanok, mint pár  évvel ezelőtt. Ennek köszönhetően a nagy átlagot nézve, a válság óta eltelt években most vannak a legjobb helyzetben azok, akik értékesítenék az ingatlanjukat, mivel a korábbinál gyorsabban, és kedvezőbb áron tehetik ezt meg.


Természetesen lényeges különbségek mutatkoznak a kereslet, az értékesíthetőség és az érvényesíthető ár tekintetében attól függően, hogy milyen típusú ingatlanról van szó, illetve hogy hol található. A legkönnyebben a 40-60 négyzetméteres, egy-, másfél- vagy kétszobás lakásokat lehet értékesíteni, a fővárosban és a megyeszékhelyeken egyaránt, legyen szó tégla építésűről, vagy felújított panelről.

 

 

Mostanában már az is előfordul a jobb adottságú, belvárosi 2-3 szobás lakásoknál, hogy licit alakul ki a vevőjelöltek között, akik egymásra ígérnek, így a meghirdetett ár felett kel el az ingatlan. Ez azonban még viszonylag ritka jelenség.

Összességében elmondható, hogy jellemzően irányáron, vagy annak környékén kelnek el az ingatlanok a főváros VII., VIII. és IX. kerületeiben, és szintén ezt lehet tapasztalni a felújított panelprogramos lakások esetében a XIII., a XIV., a XVIII. és a XIX. kerületben. Az OTP Ingatlanpontnál jelentős pezsgést érzékelnek még Dunakeszi, Veresegyház és Fót térségében, ahol az elmúlt időszakban számos ingatlan talált vevőre a meghirdetett áron, azaz alku nélkül. A piac egyedisége jelenleg, hogy szinte minden típusú ingatlanra van kereslet jó áron. Elsősorban azonban csak azok az ingatlanok tudnak gyorsan elkelni, amelyeket reális áron kínálnak.

 

forrás:portfolio.hu


Kérdése van? Forduljon hozzánk bizalommal vagy keresse az önhöz legközelebbi irodánkat!

Kérje visszahívásunkat vagy keressen minket az alábbi elérhetőségeken:

+36 1 796 31 80

Hasznosnak találta ezt a bejegyzést? Ossza meg ismerőseivel!


Küldje el a bejegyzést e-mailben

Hasznosnak találta ezt a bejegyzést?
Ossza meg ismerőseivel!


Küldje el a bejegyzést e-mailben

Ügyfeleink mondták

"Ha megtehetném, akkor javasolnám a 2018 év embere díjra Róbert Fülöp-Németh ingatlanost, akinek köszönhetően sikeresen lezártuk a soproni lakásvásárlás bonyolult, de mégis egyszerű ügyletét. Egy kellemes élmény ilyen becsületes, talpraesett és részletes helyismerettel rendelkező ingatlanossal dolgozni!"

— L. Csongor

Megkönnyítjük a keresést.
Ide fogjuk gyűjteni azokat az ingatlanokat, amiket már megnézett.

Ezután már könnyű lesz kiválasztani az Önhöz legjobban illő ingatlant.
A legjobb módszer a válogatáshoz!
Minden ingatlan mellett található egy icon:

Keresse a szivecskét majd Kattintson rá és ide tesszük a kiválasztott ingatlant.