NAV: A lakáskiadás minden esetben adóköteles

A lakáskiadás után a tulajdonosnak minden esetben adóznia kell, attól függetlenül, hogy a bérbe adás hosszabb időre vagy csak néhány vendégéjszakára történik, az adózás módja viszont eltér - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Az ingatlan hosszabb időre történő bérbeadásához nem kell adószámot kiváltani, hacsak ehhez a tevékenységhez a bérbeadó nem választ valamilyen adószámhoz kötött gazdálkodási formát. Mivel a magánszemély általi, nem turisztikai célú bérbeadás áfa mentes, a havi lakbérről ebben az esetben számlát nem kell kiállítani, de átvételi elismervény mindenképpen szükséges, amivel nyomon követhetően jegyezhető a tulajdonos bevétele - áll a NAV közleményében.

 

Ingatlan kiadásából származó jövedelem esetén negyedévenként adóelőleget kell fizetni, amelynek mértéke 16 százalék, évi egymillió forint feletti jövedelem esetén pedig egészségügyi hozzájárulás is fizetendő, a teljes összeg után 14 százalékos mértékben.

 

A bérbeadó jövedelme a bevételből kétféle módon számítható ki. Az egyik lehetőség a tételes költségelszámolás, amikor a bevételt csökkentik az igazolt költségek - közüzemi számlák, felújítási költségek - és az értékcsökkenés. A másik lehetőség, hogy a teljes bevételből 10 százalék költséghányad levonásával állapítják meg a jövedelmet.

 

A turisztikai jellegű bérbeadás az egyéb szálláshely-szolgáltatás kategóriába tartozik, amely üzletszerű gazdasági tevékenység, rendszerint nem huzamos jelleggel pihenésre szolgáló szálláshely bérbeadását jelenti, és az ezzel összefüggő szolgáltatásokat is magában foglalja. Az ingatlantulajdonosok ebben az esetben többféle tevékenységi forma és adózási mód közül választhatnak, a legtöbben adószámos magánszemélyként adnak szállást a vendégeknek. A szálláshely-szolgáltatás az adott település jegyzőjének engedélyéhez kötött tevékenység, és csak adószám birtokában lehet végezni - közölte a NAV.

 

Forrás: portfolio.hu


Kérdése van? Forduljon hozzánk bizalommal vagy keresse az önhöz legközelebbi irodánkat!

Kérje visszahívásunkat vagy keressen minket az alábbi elérhetőségeken:

+36 1 796 31 80

Hasznosnak találta ezt a bejegyzést? Ossza meg ismerőseivel!


Küldje el a bejegyzést e-mailben

Hasznosnak találta ezt a bejegyzést?
Ossza meg ismerőseivel!


Küldje el a bejegyzést e-mailben

Ügyfeleink mondták

"Tisztelt Ingatlaniroda! Ezúton is szeretném megköszönni, hogy az ingatlaniroda mindenben segít és nagyon rövid időn belül sikerült eladni lakásomat! Konkrétan 3 nap alatt!!! Ez kiemelkedő teljesítmény, főleg ha azt nézem, hogy kb. 7 héten keresztül hirdettem több iroda által is, melyre jött természetesen nagyon sok érdeklődő, de Önök hozták a befutót!"

— B.János

Megkönnyítjük a keresést.
Ide fogjuk gyűjteni azokat az ingatlanokat, amiket már megnézett.

Ezután már könnyű lesz kiválasztani az Önhöz legjobban illő ingatlant.
A legjobb módszer a válogatáshoz!
Minden ingatlan mellett található egy icon:

Keresse a szivecskét majd Kattintson rá és ide tesszük a kiválasztott ingatlant.