Pályázat a belvárosi Duna-part fejlesztésére

Építészeti tervpályázatot írt ki a Fővárosi Önkormányzat a pesti belvárosi Duna-part Kossuth tér és Fővám tér közötti szakaszának komplex megújítására - olvasható a Főpolgármesteri Hivatal szerdai közleményében.

Novemberig lehet benyújtani a pályázatokat, decemberben lesz eredményhirdetés, a kivitelezés pedig várhatóan 2017-ben indulhat meg. A közlemény szerint azért van szükség a fejlesztésre, mert a belvárosi Duna-partok és a csatlakozó vízfelületek adottságaikhoz képest alulhasznosítottak, a kikötők rendezetlenek, kevés a zöld felület, az alsó rakpart közúti forgalma pedig elszigeteli a folyót a várostól.

 

A projekt célja, hogy a már elindult belvárosi fejlesztéseket a Duna-partra is kiterjesztve a folyót bekapcsolják a város életébe. A pesti alsó rakpartra zöld felületekkel tarkított gyalogos sétányt és kerékpárutat terveznek a közúti forgalom megtartásával, amit irányonként egy sávra szűkítenek, és korlátozzák a teherforgalmat, valamint átszervezik a parkolást. A projektben szeretnék hasznosítani a 2-es villamos viaduktja alatt található, jelenleg kihasználatlan helyiségeket is, közösségi vagy kereskedelmi céllal.

 

A Széchenyi tér is megújulna, amely a gyalogos és kerékpáros bejárhatóságot biztosítva kapcsolná össze a környező utcák csökkentett forgalmát. Ezzel együtt a Belgrád rakpart forgalomáteresztő kapacitása is megmaradna, de átalakítanák a sávokat, megszüntetnék a szervizutat, így nagyobb teret kapna a gyalogos és kerékpáros közlekedés.

 

A projekt kiemelt célja a rendezetlen állapotú belvárosi kikötőhálózat megújítása is. Ezzel olyan közcélú úszóműrendszert hoznak létre, amely a közszolgáltatási hajójáratok mellett alkalmas lesz a városnéző hajók kikötésére is. Emellett lehetőség lesz kiállítások, koncertek és előadások rendezésére alkalmas hajók állomásoztatására is, amik további kikapcsolódási lehetőséget nyújtanak.

 

Az elmúlt években megnövekedett szállodahajó-forgalom is problémát jelent a jelenlegi viszonyok között, ezért a projekt külön foglalkozik a Belgrád rakparti nemzetközi hajóállomás részleges funkcióváltásával és a terület közcélú hasznosításával.

 

A belvárosi Duna-partok fejlesztése három szakaszban várható a következő évek során, a finanszírozási lehetőségektől függő ütemezésben. Az első szakasz a pesti belvárosi partszakasz - V. kerület -, a második szakasz a pesti oldal északi meghosszabbítása a Dagály Úszóközpontig - V. és XIII. kerület -, a harmadik szakasz pedig a budai belvárosi partszakasz, I-II. kerület lesz. A leginkább frekventált pesti belvárosi part átépítéséhez kapcsolódva a Fővárosi Közgyűlés áprilisi ülésén döntött a Kossuth tér és Dagály Úszóközpont közti gyalogos-kerékpáros sétány kialakításáról. Ez a szakasz a 2017-es budapesti vizes világbajnoksághoz időzítve újulhat meg.

 

Budán a Kolosy tér és Döbrentei tér közti part megújítása hosszabb távon ütemezett program keretében történhet meg, ehhez kapcsolódóan a Várkert Bazár környezetének forgalomcsillapítása 2014-ben már megtörtént, míg a Bem rakpart a budai fonódó villamoshálózat kiépítésének során újul meg. A Fővárosi Önkormányzat a pesti belvárosi Duna-part fejlesztését európai uniós támogatással, a Széchenyi 2020 keretében, a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Programban szeretné finanszírozni.


Forrás: realista.hu


Kérdése van? Forduljon hozzánk bizalommal vagy keresse az önhöz legközelebbi irodánkat!

Kérje visszahívásunkat vagy keressen minket az alábbi elérhetőségeken:

+36 1 796 31 80

Hasznosnak találta ezt a bejegyzést? Ossza meg ismerőseivel!


Küldje el a bejegyzést e-mailben

Hasznosnak találta ezt a bejegyzést?
Ossza meg ismerőseivel!


Küldje el a bejegyzést e-mailben

Ügyfeleink mondták

"Köszönetet szeretnék mondani Márai Tamás referens úr (Falk Miksa utcai SMART Ingatlan iroda) színvonalas munkájáért, segítőkészségért és minden jó tanácsáért, amiben lányom lakásának eladási folyamata során részesített bennünket. Nem volt rövid és nem volt mindig könnyű ez az út, de Márai Úr mindig megtalálta a megfelelő hangot és módszert, hogy előbbre vigye ügyünket."

— Sz. Bernadett

Megkönnyítjük a keresést.
Ide fogjuk gyűjteni azokat az ingatlanokat, amiket már megnézett.

Ezután már könnyű lesz kiválasztani az Önhöz legjobban illő ingatlant.
A legjobb módszer a válogatáshoz!
Minden ingatlan mellett található egy icon:

Keresse a szivecskét majd Kattintson rá és ide tesszük a kiválasztott ingatlant.