Statisztikák a lakáspiac alakulásáról

Szinte minden héten olvashatunk egy-egy hírt a lakáspiac fellendüléséről. Egyre többen vásárolnak ingatlant (sokan befektetési céllal), és ha nem is az ország minden területén, de növekedésnek indultak a lakásárak.
Az IMF Global Housing Watch kutatásának öt ábráján keresztül figyelhetjük meg a világ lakáspiacán zajló folyamatokat, valamint a magyar piac helyét globális viszonylatban. 
 

 
Az első ábra az egész világra - vagy legalábbis azokra az országokra, ahol elérhetők ilyen adatok - számított lakásár-index alakulását mutatja 2000-től a tavalyi év végéig. Látható, hogy a lakóingatlanok jelenlegi árszintje messze van a válság kirobbanása előtt mérttől, jelenleg 48,6%-kal drágább a lakásvásárlás, mint 15 éve. Az index egyébként 2012 harmadik negyedévétől két éven keresztül fokozatosan emelkedett, 2014 negyedik negyedévében azonban ha csak minimálisan is, de újra csökkent. 
 

 
A második ábra már országokra lebontva mutatja be a lakásárak alakulását. Jól látszik, hogy az országok többségében éves szinten nőttek az árak, a legnagyobb mértékben Katarban, ahol 33%-os emelkedést mértek. Magyarország a felső középmezőnyben helyezkedik el a maga 3,96%-ával. A legnagyobb árcsökkenését felmutató országok listáján a komoly gazdasági problémákkal küzdő Ukrajnát, Ciprust és Oroszországot látjuk. Ukrajnában döbbenetes, 48%-os eséssel számol az IMF, ami arra enged következtetni, hogy az árfolyamváltozást is figyelembe veszi a számítás. 
 

 
A harmadik ábra a lakáshitel-állomány növekedését vizsgálja, amelyben Magyarország nem szerepel. A legnagyobb növekedést Luxemburg, a Fülöp-szigetek és Kína tudták felmutatni, a legnagyobb esés pedig Írországhoz, Szlovéniához és Ukrajnához köthető. 
 

 
A negyedik ábrán azt láthatjuk, hogyan változtak a lakásárak a jövedelmekhez képest. Számos nyugat-európai országban az előbbiek nagyobb mértékben növekedtek, mint az utóbbiak, ami azt jelenti, hogy ezeken a helyeken nehezebb lett saját tulajdonú lakáshoz jutni. Az OECD országok közül csak két helyen - Görögországban és Spanyolországban - alacsonyabb az index értéke, mint nálunk, ami kedvező hír a lakásvásárlásban gondolkodóknak. 
 

 
Az ötödik ábra azt mutatja, hogyan változtak a lakásárak a bérleti díjakhoz képest. Itt is hasonló trendeket figyelhetünk meg, Magyarország a sereghajtók között helyezkedik el, 2010-hez képest jelentősen csökkent a két termék áraránya. 
 
Forrás: Portfolio.hu
 

Kérdése van? Forduljon hozzánk bizalommal vagy keresse az önhöz legközelebbi irodánkat!

Kérje visszahívásunkat vagy keressen minket az alábbi elérhetőségeken:

+36 1 796 31 80

Hasznosnak találta ezt a bejegyzést? Ossza meg ismerőseivel!


Küldje el a bejegyzést e-mailben

Hasznosnak találta ezt a bejegyzést?
Ossza meg ismerőseivel!


Küldje el a bejegyzést e-mailben

Ügyfeleink mondták

"Tisztelt Ingatlaniroda! Ezúton is szeretném megköszönni, hogy az ingatlaniroda mindenben segít és nagyon rövid időn belül sikerült eladni lakásomat! Konkrétan 3 nap alatt!!! Ez kiemelkedő teljesítmény, főleg ha azt nézem, hogy kb. 7 héten keresztül hirdettem több iroda által is, melyre jött természetesen nagyon sok érdeklődő, de Önök hozták a befutót!"

— B.János

Megkönnyítjük a keresést.
Ide fogjuk gyűjteni azokat az ingatlanokat, amiket már megnézett.

Ezután már könnyű lesz kiválasztani az Önhöz legjobban illő ingatlant.
A legjobb módszer a válogatáshoz!
Minden ingatlan mellett található egy icon:

Keresse a szivecskét majd Kattintson rá és ide tesszük a kiválasztott ingatlant.