Tél végi kerti munkára fel!

Itt az ideje leporolni a télre gondosan eltett kerti szerszámokat, és felkészíteni kis-nagy kertünket a következő „aktív” hónapokra.
Felkészülni, vigyázz….
 

Banálisnak tűnhet, de első lépésként érdemes egy leltárt tartanunk kerti eszközeinkből, mert előfordulhat, hogy nyár végén már nem akartunk beruházni az elhasznált régi helyett egy új locsolóra vagy épp egy ültető lapátra. Emellett csomagoljuk ki a kerti csapot/kutat és távolítsuk el róla a télre rászerelt védőréteget, erre már minden bizonnyal nem lesz szükség. Nézzünk át jó alaposan mindent, hogy megfelelően működik –e, jobb ha még az elején kiderül, miből kell újat beszerezni. 
 
Már tapasztalhattuk, hogy az első napsugarakkal megjelentek a madárkák is, tehát érdemes kitisztítani és vízzel, élelemmel megtölteni meglévő madáretetőnket. Ha pedig eddig ilyenünk nem volt, akkor akár készíteni, akár venni egyet készen. Igazán megéri, hiszen kevés szebb dolog van, mint amikor az élelem által „odacsalogatott” madarak hangja adja az aláfestő zenét a felkeléshez, vagy épp a reggeli elfogyasztásához. 
 
Mit is ültessünk? 
 
A kérdés, jobban mondva annak megválaszolása már időszerű. Javallott már most elkészíteni saját vetéstervünket, és ennek megfelelően beszerezni a vetőmagokat. Minél tudatosabban rákészülünk a vetésre, annál biztosabb, hogy olyat és annyit fog veteményesünk teremni, mint amilyet és amennyit mi szeretnénk. Mikor a típusról döntünk, akkor amellett, hogy figyelembe vesszük, mik termettek eddig jól nekünk, érdemes azt is számításba venni, hogy például mely típusoknak milyen az ellenálló képessége a betegségekkel szemben, hiszen minél ellenállóbbak, annál kevesebbet kell permeteznünk. Sőt! Ha nem szeretnénk permetezni – ami érthető, hiszen ha már saját veteményesünk van, akkor ne kelljen azt különféle kemikáliákkal kezelnünk – akkor vannak különféle trükkök, amikkel az értékes gyümölcs, zöldség kezdeményektől távol tarthatjuk a káros rovarokat. Nem muszáj azonban teljesen belemerülnünk az úgynevezett bio kertészkedésbe, elég, ha néhány dolgot átveszünk, és mi magunk is gyakorlunk a kertünkben: ilyenek például a komposztálás, mellyel a talajt elevennek, egészségesnek és igazán termékenynek tudjuk megtartani. De itt van még a „mulcsozás” is, amivel akár spórolhatunk is a vízszámlánkon, hiszen ha ilyen módon takarjuk le a talajt, akkor egyszerre élénkíthetjük a talajban lévő élőlények világát és biztosíthatjuk, hogy a talaj mindig nedves legyen. Emellett vannak olyan növények, amelyeket nem nagyon kedvelnek a különböző kártevők, így ha a veteményesünket megtűzdeljük ilyenekkel, akkor természetes módon tarthatjuk távolt a károkozókat. 
 
Ha megvan, hogy mit, akkor elő kell készíteni a terepet
 

Mindennek az alapja azonban természetesen a föld, amibe ültetünk. Márciusban a legfontosabb ennek előkészítése, illetve, ha szeretnénk saját magról paprikát, paradicsomot, akkor e magok elültetése, most még csak persze balkonládákba, hogy mire megjön az igazi jó idő, már szép, méretes és virágokkal rendelkező növényt ültethessünk ki a szabadföldbe. De visszatérve a talajra, az ősszel felásott és megtrágyázott földet most ideje fellazítani, elgereblyézni, és már most kialakítani, hogy mit, hova szeretnénk majd ültetni. Az ápolási munkák könnyebben elvégezhetők, ha az ágyásokat 1-1,5 méter szélesre alakítjuk ki. 
 
 
 
… kész!
 
Mondhatjuk teljes joggal, ha még a munkálatok után van erőnk és kedvünk elvetni azokat a magokat, melyek már márciusban vethetőek. Ilyenek a cukorborsó, a kifejtőborsót, spenót, madársaláta, petrezselym. Emellett már a jégsalátát is elvethetjük, hiszen azt főleg nyáron fogyasztjuk, addigra már meg is lesznek a jó kis kerti grillezések tökéletes kiegészítői. Tipp: A márciusban vetett saláta hamarabb szedhető, ha az ágyásokat teljesen letakarjuk fátyolfóliával. Ugyanezzel a módszerrel egyébként a hónapos retek és a karalábé érését is meggyorsíthatjuk. 
 
De ne feledkezzünk el a nem kertes házban élőkről sem 
 

A lakásban élők is kivehetik részüket a kerti munka örömeiből. Ha van erkélyünk, akkor mindenképpen érdemes például saját termesztésű paradicsommal, paprikával és az általunk kedvelt fűszernövényekkel próbálkoznunk, de még egy naposabb ablakban is érhetünk el sikereket. Legyünk bátrak, és hozzuk ki a maximumot abból, amink van.:)
 

Kérdése van? Forduljon hozzánk bizalommal vagy keresse az önhöz legközelebbi irodánkat!

Kérje visszahívásunkat vagy keressen minket az alábbi elérhetőségeken:

+36 1 796 31 80

Hasznosnak találta ezt a bejegyzést? Ossza meg ismerőseivel!


Küldje el a bejegyzést e-mailben

Hasznosnak találta ezt a bejegyzést?
Ossza meg ismerőseivel!


Küldje el a bejegyzést e-mailben

Ügyfeleink mondták

" Az első ajánlatnál az irodájukban mindenki kedves és tisztelettudó volt, kellemes volt a környezet és kiemelném Molnár Renáta kollégájukat is, akinek tanácsai szintén segítettek abban, hogy létrejött az üzlet! Ismétlem 3 nap alatt! Olyan pozitív tapasztalataim vannak Önökkel kapcsolatban, amelyet biztosan tovább fogok adni ismerőseimnek és ajánlani fogom Önöket! "

— B.János

Megkönnyítjük a keresést.
Ide fogjuk gyűjteni azokat az ingatlanokat, amiket már megnézett.

Ezután már könnyű lesz kiválasztani az Önhöz legjobban illő ingatlant.
A legjobb módszer a válogatáshoz!
Minden ingatlan mellett található egy icon:

Keresse a szivecskét majd Kattintson rá és ide tesszük a kiválasztott ingatlant.