Tovább szárnyal az ingatlanpiac

Júniusban 12.184 ingatlan cserélt gazdát, ami rekord közeli eredménynek számít, ez 40%-kal múlja felül az egy évvel korábbit. 2015 első félévének összforgalma meghaladta a 68.300-at, ami másfélszerese a tavalyi adatnak.

A Duna House elemzése szerint tovább folytatódik a lakásárak emelkedése, ezen belül pedig a panelek árai nőnek jelentősen. Az Országos Panel Index meredeken ível felfelé, ez alól csak a kelet-magyarországi régió kivétel, ahol tovább csökkent az ingatlanok értéke.

 

Az árak Nyugat-Magyarországon és Budapesten a legmagasabbak

 

Az idei első félévben lezajlott tranzakciók átlagai alapján vidéken Győr-Moson-Sopron megyében vásároltak téglaépítésű lakást a legmagasabb áron, 262 ezer forintért. Ezt még a második legdrágább, Hajdú-Bihar megye sem tudta megközelíteni, ahol az átlag 240 ezer alatt alakult. Legalacsonyabb, 103 ezer Ft/m2 átlagos áron Borsod-Abaúj-Zemplén megyében vásároltak.

 

dárguló panellakások

A panellakások is jelentősen drágultak

Kép forrása: MTI/Koszticsák Szilárd

 

Budapesten a legdrágább, több mint félmillió forintos négyzetméterenkénti átlaggal az V. kerület volt az első félévben. Ez olyannyira kimagasló, hogy a következő helyszínek vásárlásai már mind 400 ezer Ft alatt alakultak. A legolcsóbbak a XX. és XXI. kerületek, alig több mint 200 e Ft/m2 átlaggal. Vidéken Győr-Moson-Sopron megyében vették a paneleket a legmagasabb átlag négyzetméter áron az első félévben: itt 241 ezer Ft-on vásárolták ezt a lakástípust, ami meghaladja még a teljes budapesti átlagot is. Hajdú-Bihar megye ennél a lakástípusnál is a második legdrágább, 179 ezer Ft/m2-es átlagával. A legalacsonyabb átlagértéket itt is Borsod-Abaúj-Zemplén megye produkálta, ahol a panelek átlagos négyzetméterára 96 ezer Ft volt.

 

300 ezer forintos négyzetméter árral kelnek el a panelek is

 

A panellakások között Budapesten a XI. kerület volt a legdrágább, majdnem elérve a 300 ezer Ft-os szintet. Második a XIII. kerület lett, 265 ezer Ft-os átlagárával, majd a XVI. kerület 257 ezerrel. Legalacsonyabb áron a XX.-ban vásároltak 182 ezerért és a XXI.-ben 176 ezerért négyzetméterenként.

 

Sokat lehet alkudni

 

Az első féléves adatok szerint az összes lakástípust egybevetve Jász-Nagykun-Szolnok megyében került sor a legtöbb alkura, ugyanis itt a vevők az ár tizedét is képesek voltak lefaragni az árból. Országszerte inkább 6-8% volt jellemző, de három terület is alacsony, 4%-os alkuértéket mutatott, ezek Vas, Veszprém és Budapest egésze voltak. A fővárosban csupán 1-2 %-os árengedményt követően a vevők többnyire 3-5%-ot tudtak csak alkudni. A legtöbbet, 7%-ot a XXIII. kerületben és épp a legdrágább V. kerületben lehetett.

 

lakásvásárlás bérbe adási céllal

Sokan vásárolnak befektetési céllal

Fotó: Vorigin Dóra


Júniusban még mindig rendkívül magas a befektetési céllal vásárlók aránya Budapesten. Közel minden második adás-vétel mögött ez a szándék állt, míg a második legnagyobb csoport a vevők 25%-ával az első lakásukat vásárlóké lett. Nemcsak a befektetői jelenlét volt magas, de az általuk megvásárolt ingatlanok átlagára is, amely megközelítette a lakásonkénti 21 millió forintot. Vidéken nem sok változás történt a vásárlások indítékában, továbbra is a nagyobb ingatlanba költözők teszik ki a vevők 28%-át, majd a befektetők következnek 23%-kal.

 

Forrás: Origo.hu


Kérdése van? Forduljon hozzánk bizalommal vagy keresse az önhöz legközelebbi irodánkat!

Kérje visszahívásunkat vagy keressen minket az alábbi elérhetőségeken:

+36 1 796 31 80

Hasznosnak találta ezt a bejegyzést? Ossza meg ismerőseivel!


Küldje el a bejegyzést e-mailben

Hasznosnak találta ezt a bejegyzést?
Ossza meg ismerőseivel!


Küldje el a bejegyzést e-mailben

Ügyfeleink mondták

"Kedves Katalin! Örülök, hogy megismertem. Az együttműködés kapcsán jó benyomást tett ránk, nagyon megbízható, rugalmas, kedves, segítőkész volt a dolog végéig. Bátran merem ajánlani mindenkinek, aki kapcsolatba kerül vele. Gyors, pontos, rugalmas, dicséretre méltó embert ismertem meg Katában és Attilában! Köszönet nekik! Jó munkát, erőt, egészséget kívánok!"

— K.Lászlóné

Megkönnyítjük a keresést.
Ide fogjuk gyűjteni azokat az ingatlanokat, amiket már megnézett.

Ezután már könnyű lesz kiválasztani az Önhöz legjobban illő ingatlant.
A legjobb módszer a válogatáshoz!
Minden ingatlan mellett található egy icon:

Keresse a szivecskét majd Kattintson rá és ide tesszük a kiválasztott ingatlant.